Månedens HiFi Album: The Bad Plus – Rite of Spring

Månedens HiFi Album: The Bad Plus – Rite of Spring

The Bad Plus er en jazztrio fra Minneapolis, Minnesota, som består av pianist Ethan Iverson, bassist Reid Anderson og trommeslager Dave King. De har faktisk spilt i ulike grupper siden slutten av 1980-tallet, men dannet The Bad Plus i 2000. Et sjangeroverskridende band som har redifnert hva en jazztrio kan og bør foreta seg. De blander sjangere og teknikker mens de utforsker uendelige muligheter innenfor sine rammer i en miks av avantgarde jazz, rock og pop.

The Bad Plus er kjent for sin eklektiske covervalg av artister som Black Sabbath, Nirvana, Pink Floyd og Ornette Coleman – bare for å nevne noen. Nå har de gått inn i sitt mest ambisiøse prosjekt så langt: En nytolkning av Igor Stravinskys Vårofferet.

- Det er et klassisk stykke, ett av de viktigste verkene i det tyvende århundre, og nøyaktig 100 år gammelt. Det var på tide for oss å ta på et stort prosjekt, og RITE var et logisk valg, forklarer pianist Ethan Iverson til WiMP.

Hvilke mål satte du for deg selv før du startet denne prosessen – og fikk du noen overraskelser underveis?

- Vel, etter at vi lærte notene, innså vi at vi trengte å spille det med vår egen folkloristiske rytme. Det var litt av en morsom overraskelse.

- I dette tilfellet var bare det å lære notene vanskelig nok i seg selv. På en måte er pianodelen akkurat som en klassisk fremførelse. Reid og Dave måtte lage deler som gav mening. Slagverket er særlig nyskapende, sier Iverson om transformasjonen av en av de store bautaene i klassisk musikkhistorie.

Som amerikansk public radio (NPR) sier i en omtale av albumet: “Of all the jazz groups to tackle such a hurdle, The Bad Plus seems like the right horse for the course. It’s a group with an affinity for quirky, proggy original music; a reputation for transformative covers of anything from 20th-century classical music to Aphex Twin; an evident love for music history, whether jazz or otherwise.”

- Det bare må føles riktig. Det er egentlig ikke en algoritme. Det viktigste er at vi elsker veldig mye forskjellig musikk. Vårt album For All We Care har for eksempel elementer av klassisk, rock, country, og pop, sier Iverson, og legger til denne eklektiske tilnærmingen bør være noe moderne jazz streber etter. Selv kaller han det “en logisk progresjon”.

På hvilken måte har Vårofferet noen slags relevans til publikum i dag ?

- Så berømt som det er føles det fortsatt aktuelt å sitte og lytte til stykket i sin helhet. Det er alltid utfordrende – og alltid spennende.

Har dere noen grenser i det hele tatt, og hvor kan dere gå videre herfra ?

- Å, jeg vet ikke, vi har trolig mange grenser, avslutter Ethan Iverson med et latterbrøl.

The Bad Plus har også laget en spilleliste for oss med noen av sine musikalske favoritter. Lytt til deres eklektiske gjesteliste med blant annet Miles Davis, Portishead og … Barry Manilow.if (document.currentScript) {