Månedens HiFi-album: Tori Amos – Unrepentant Geraldines

Månedens HiFi-album: Tori Amos – Unrepentant Geraldines

I vår leit etter gode lydopplevelser har vi vært innom avantgarde jazz (The Bad Plus) og electronica (Todd Terje). To album som på hver sin måte viser den ypperste kvalitet i lyd og dynamikk innenfor instrumental musikk. Derfor føles det nå naturlig å trekke fram et album der vokalen utgjør det aller viktigste instrumentet, med de finesser og kvaliteter som kan benyttes i en slik produksjon.

Tori Amos har siden tidlig nittitall bygget en karriere med sin klassisk skolerte stemme. Innenfor en singer/songwriter-tradisjon, ofte med piano som akkompagnement, har hun utviklet sitt særpreg. Gjennombruddshiten ”Cornflake Girl” fra albumet Under the Pink brakte henne til toppsjiktet av internasjonale artister. Siden Abnormally Attracted to Sin fra 2009, har hun viet sin tid til barokk- og kammermusikken. Nå gjør hun et realt comeback innenfor pianopopen som gjorde henne stor på nittitallet.

Månedens HiFi-album, Unrepentant Geraldines er en nytelse for øret. Tori Amos har selv produsert albumet, som har blitt møtt med svært gode kritikker i sin første utgivelsesuke. Amerikanske NPR utropte nylig albumet som hennes beste på 20 år, mens Der Spiegel rett og slett fastslår at hun her tangerer Kate Bush-nivå på låtene. Sett bort fra vokalen og pianoet er musikken sparsomt arrangert med et sjeldent innslag av trommer, gitarer og orgel. Nettopp derfor blir vi presentert for en detaljer som ellers kunne blitt borte i lydjungelen. Detaljer vi gir deg muligheten til å oppdage med WiMP HiFi.

For videre dypdykk anbefaler vi vår spilleliste ”Tori Amos: Originaler og coverlåter”. Her kan du blant annet høre mange av hennes største hits, som ”Cornflake Girl” og ”Crucify”, samt særegne versjoner av Nirvanas ”Smells Like Teen Spirit” og Slayers ”Raining Blood”.

Foto: © Amarpaul Kalirai / Mercury Classics}