Månedens HiFi-album: Et vibrerende comeback

Månedens HiFi-album: Et vibrerende comeback

Tenk, den klassiske Blue Note-sounden. Som en levende legende gjør Bobby Hutcherson comeback på jazzlabelen han debuterte på i eget navn med albumet Dialogue i 1965. Før dette hadde han allerede gjort seg bemerket på innspillinger med Eric Dolphy, Dexter Gordon og Grant Green. I likhet med Milt Jackson og Roy Ayers er navnet Bobby Hutcherson uløselig knyttet til vibrafonen, et instrument i slagverkfamilien. At slangordet ”vibes” (”vibber” på norsk) dukket opp på midten av 60-tallet er nok gjerne en tilfeldighet, men det er ingen tvil om at lyden av en melodisk og svingende vibrafonsolo gir mange jazzelskere ”good vibes”. Hutcherson flyttet til New York på begynnelsen av 60-tallet, og byen skulle ha mye å si for både ham og den generelle utviklingen av moderne jazz.

”Du vet, i New York, det var en stor tilstrømning av nye musikere. Det var en historierik periode. Jeg mener, du kunne stoppe på et gatehjørne og høre Malcolm X”, forteller Hutcherson. ”På den tiden var musikken nesten som en rykende fersk dagsavis som fortalte hva som foregikk i gatene.”

Det er et sterkt lag av medspillere på hans comebackskive på Blue Note (hans forrige innspilling på selskapet kom ut i 1977). Saksofonist David Sanborn har gitt ut en lang rekke soloutgivelser, og er også svært kjent for sine opptredener og innspillinger med David Bowie, Eric Clapton, Paul Simon, Bruce Springsteen og Roger Waters med flere. Han er godt bevandret innen såkalt ”smooth jazz”, men i ungdommen utforsket han også den frie jazzen. På Enjoy The View er det en leken Sanborn som utfyller musikken med en tidvis råere tone. Joey DeFrancesco spiller både hammondorgel og trompet, og fremstår som en ungfole på papiret med sine 43 år, nøyaktig 30 år yngre enn bandlederen Hutcherson. Allikevel snakker vi fortsatt en musiker som rakk å spille inn og turnere med Miles Davis. Trommeslageren Billy Hart er oppført som medvirkende artist, og har hatt en vel så viktig rolle i amerikansk jazz – med innspillinger sammen med Herbie Hancock, McCoy Tyner, Wayne Shorter og Stan Getz.

Enjoy The View er i aller høyeste grad et stemningsfullt album som godt kan skape den riktige stemningen i stua, men det er også et svært flott album å lytte til. Det er produsert av Blue Note-sjefen sjøl, Don Was, og byr på fantastisk lyd og skjerpet dynamikk. Kombinasjonen av vibrafon, saksofon, hammond og trommer gir et varmt og funky lydbilde. Det er rett og slett et lekkert album å nyte, spesielt med WiMP HiFi og et godt stereoanlegg. Derfor har vi valgt det ut som månedens HiFi-album her i WiMP.

”Vårt mål har vært å videreføre den underliggende estetikken som har styrt Blue Note gjennom 75 år”, forteller Don Was. ”Det er noe veldig poetisk over å få jobbe med de originale gutta som faktisk definerte plateselskapet. For Bobby er det mer enn å fullføre en sirkel, det handler også om å vise retning for tiden som kommer.”