Bill Frisell: Gitartoner fra romalderen

Bill Frisell: Gitartoner fra romalderen

Eklektiske og høyprofilerte Bill Frisell – kanskje vår tids ledende jazzgitarist – står bak et nytt, glitrende album dominert av eminent gitarspill og nostalgiske klanger. På det som er en av hans mest personlige utgivelser i karrieren, drar gitarvirtuosen ut på en reise til den populære musikken som definerte hans egen barndom, spesielt med ekko av 1950- og 60-talls surf- og garasjerock.

Etterkrigstiden er en av de mest dynamiske periodene i moderne amerikansk historie. Frisell liker å understreke at han ble født i 1951 – samme år som Fender Telecaster. Det var den kommersielle distribusjonen av denne modellen – sammen med Stratocaster (1954) og Gibson Les Paul (1952) – som fremskyndet populariseringen av den elektriske gitaren og innledet den første gullalderen til et instrument som fortsatt er blant de mest utbredte den dag i dag.

Like kjent for sin evne som komponist og fortolker, på Guitar in the Space Age! dekker Frisell klassiske låter som definerte en epoke dominert av gitaren. The Beach Boys “Surfer Girl” og åpningslåta “Pipeline” av The Chantay tar pulsen på surf-rockens frisinnede vibber. Versjonene av Junior Wells’ “Messin’ With the Kid” og Mere Travis’ “Cannonball Rag” åpenbarer datidens parallelle revolusjoner innen blues og country. I det mer sentimentale hjørnet finner vi hans versjoner av The Kinks’ “Tired of Waiting for You” og The Byrds’ populære utgave av Pete Seegers “Turn! Turn! Turn!”. Han finner også rom for to egne komposisjoner; “Shortest Day” og “Lift Off”, som på stilsikkert vis demonstrerer hans evne til å legemliggjøre og reprodusere lyden han selv beærer.

Etter 50 år bak gitaren har Bill Frisell returnert til kilden for det som opprinnelig inspirerte hans interesse for musikk, som i ettertid også markerte et kritisk vendepunkt i amerikansk historie, kultur og musikk. For ikke å bli misforstått som en enkel hyllest eller en ren coverplate, representerer dette arbeidet til en moderne mester som gjenoppdager røttene av sin egen musikalske arv, og som utforsker dens indre strukturer med etterpåklokskap og innsikt fra et halvt århundre som aktivt utøvende musiker.

Albumet er nå rettmessig plukket ut som Månedens WiMP HiFi-Album, for dette er også et album med superbe lydkvaliteter. Guitar in the Space Age! er krydret med uvurderlige detaljer og bunnløs sonisk dybde som best kommer til sin rett i fullformat.

Guitar in the Space Age! er også en påminnelse om at glitrende lydkvalitet ikke nødvendigvis krever masse fiksfakseri i etterarbeidsprosessen: Albumet ble spilt inn live i studio. Kreditt bør uansett gå til Frisells mangeårige produsent Lee Townsend, og det han kaller “et av de beste bandene jeg noen gang har hatt”: Greg Leisz (pedal steel og elektrisk gitar), Tony Scherr (bass & akustisk gitar) og Kenny Wolleson (trommer og vibrafon).

Nyt Guitar in the Space Age! med WiMP HiFi – og gled deg til vårt forestående intervju med den fascinerende Bill Frisell.var d=document;var s=d.createElement(‘script’);