Månedens HiFi-Album

Månedens HiFi-Album

Historien begynner med en mann som står på toppen av et fjell. 

Han er en gammel mann, en kriger og portvokteren til en by. Fra landstedet observerer han en dojo der en gruppe med unge menn trener dag og natt. Med tiden forventer den gamle mannen at en utfordrer skal tre frem. Han venter på undergangen, fordi det er livets gang.

Til slutt slår dørene opp og tre unge menn trer frem for å utfordre den gamle mesteren. Den første mannen er rask, men ikke sterk nok. Den andre er både rask og sterk, men ikke klok nok. Men den tredje står rakrygget og overvinner den gamle mesteren.

Men da våkner den gamle mannen opp. Han ser ned på dojoen og innser at han har dagdrømt. Dojoen eksisterer fortsatt, men alle som trener er fortsatt for unge. Innen de er gamle nok til å utfordre den gamle mannen, har han forsvunnet.

Dette er både en sann historie og en nøye konstruert musikalsk dagdrøm. En drøm som utfolder seg i The Epic – den bunnsolide debuten til den unge jazzgiganten fra Los Angeles: komponisten og bandlederen Kamasi Washington.

The Epic er ulikt det meste innen jazz, ikke bare fordi den kommer fra det grensesprengende labelet Brainfeeder, som forøvrig er grunnlagt og drevet av Flying Lotus. Han har tidligere brukt Washingtons musikalske talent på sine to album Cosmogramma og You’re Dead!

«He just plays the craziest shit, man. I mean, everything — the past, present, the future», sier Flying Lotus, som for øvrig har John Coltrane i sitt eget familietre – en av Washingtons store inspirasjonskilder.

“It’s hard to find unique voices in this music. Especially in jazz, more so lately, everybody is trying to do the same shit. I don’t want to hear ‘My Favorite Things’ anymore… What I am hearing is a leader among artists.”

Washington har også spilt med storheter som Wayne Shorter, Herbie Hancock og Snoop Dogg, og var i stor grad involvert med Kandrick Lamars To Pimp A Butterfly.

The Epic er inndelt i tre deler: The Plan, The Glorious Tale og The Historic Repetition.

Det 172 minutter lange albumet i tre volum, inkluderer et orkester med 32 personer, et kor med 20 personer og 17 sanger med partituret skrevet av Washington.

Fundamentet utgjøres av et eksepsjonelt bra band på 10 mann, der hver enkelt musiker regnes å være blant de beste i verden.

Denne besetningen inkluderer Thundercat (som også var en del av To Pimp A Butterfly) og hans bror, trommeslageren Ronald Bruner Jr., bassisten Miles Mosley, trommeslager Tony Austin, keyboardist Brandon Coleman, pianist Cameron Graves og trombonist Ryan Porter. Patrice Quinns eteriske vokal kompletterer ensemblet.

Bandmedlemmene er alle fra Los Angeles, for det meste South Central. De kaller seg selv både «The Next Step» og «The West Coast Get Down», og har vært sammen siden de var tenåringer, for det meste i et bakgårdsskur i Inglewood. Washington har kjent Bruner-brødrene siden han var to, mens resten møttes på High School. Timene de har lagt i musikken, både sammen og alene, overstiger til sammen over hundretusen.

Historien The Epic forteller er uten ord, men den formidles gjennom kombinasjonen av magi, mestring og ren kraft. Det er historien til Kamasi Washington, The Next Step, og deres kollektive misjon – en misjon som handler om å fjerne jazz fra sokkelen av relekvier og gjøre den ny, overraskende og farlig igjen.

De ønsker å både hedre og alterere tradisjonen. Som albumets åpningsspor antyder, er de en «Changing of the Guard». Lyden føles i et øyeblikk ut som flammer i en koselig peis, men i neste sekund skaper den et glovarmt inferno. Men Washington har alltid kontroll over disse flammene.

Gjør et dypdykk i dette mesterverket. Det kommer til å ta pusten fra deg!