Ukens WiMP Klassisk

Ukens WiMP Klassisk

Ukens Klassisk Album er helt spesielt og vi har gledet oss til å presentere dette i lang tid. 

Her spiller søskenparet Mari & Håkon Samuelsen blant annet musikk av den amerikanske komponist-superstjernen James Horner. Han står bak musikken til Titanic, Braveheart, Avatar og mange flere storfilmer. Albumet ble utgitt i forrige uke, og i forbindelse med en konsert i Stavanger Konserthus, gikk albumet rett til topps på VG-lista. For første gang på 20 år kunne vi se et klassisk album på førsteplassen.

Jeg tok en prat med de to unge, innovative og supermusikalske Samuelsen-søsknene. Det skulle vise seg at de hadde mange kloke ord å dele med meg.

 

James Horner: “Pas de deux” – Mari & Hakon Samuelsen

Jeg har møtt de to unge strykerne før. Hver gang blir jeg like glad og håpefull på den klassiske musikkens vegne. Søsknene ser hele tiden fremover og elsker å fornye musikken, konseptene og konsertformen. Det går ikke mange minuttene før praten dreier seg om nettopp det.

Håkon: «Jeg vil være forsiktig med å si at det kanskje er noen som har sovet i timen når det gjelder å gjøre tingene på en ny måte, for selvfølgelig skal en konsertserie inneholde de store, tunge klassikere av Beethoven, Brahms og Mahler, men det er nok samtidig ingen tvil om at det har vært en berøringsangst i forhold til å være kommersielt tilgjengelig. På det området kan man bli sett på som om man ikke er seriøs».

Mari: «Jeg tror også at bransjen er like delt i dette spørsmålet. På den ene siden så vet jo mange at de må kommunisere til et bredere og yngre publikum, og snakke på et annet nivå enn opus-nummere og satsbetegnelser, som de færreste kjenner til. Man tør jo nesten ikke snakke om spor, og 3:20-minutters hits: det er jo en ganske konservativ bransje. På en annen side er det også rom for å snakke om disse tingene på en annen måte, og kommunisere den musikken vi elsker. Det er det vi prøver på.

Akkurat det gjør de i høyeste grad, med et stor digitalt musikkforbruk på sine reiser, med stor aktivitet på sosiale medier og ekstremt god kommunikasjon fra scenen. Engasjementet er ikke mindre når de nå snakker om det nye albumet og hvordan deres første møte med James Horner var.

Mari: «Vi spilte en huskonsert hos noen venner, der James også skulle være til stede, men etter tre timer var han ennå ikke kommet så vi regnet ikke med å se ham. Men da han allikevel dukket opp tenkte jeg at det var nå eller aldri. Jeg gikk ganske enkelt bort til ham og spurte om han ikke ville skrive til meg og Håkon. Han svarte til min store forundring: ‘Ja, det vil jeg gjerne’. Da ante jeg ikke hva jeg skulle si!

Men albumet er nå en realitet og Pas de Deux slippes over hele verden i dag.

Hvordan har det vært å jobbe med James Horner?

Mari: «Samarbeidet har vært helt fantastisk og vi har hele veien følt oss som en stor del av hele komposisjons-prosessen. Han har gjennom hele arbeidet med verket rådført seg med oss og derfor har det også tatt utrolig lang tid, men det har vært en fin periode.

Håkon: «Vi har kjent James i mange år og det har vært en lang prosess med albumet, men det har det virkelig vært verdt det! James har jo et språk som mange kjenner fra filmmusikken. Vi har alltid elsket musikken hans og derfor ville vi gjerne samarbeide med ham. I begynnelsen ble vi invitert til Abbey Road Studios for å lytte til musikken hans, og se hvordan han jobbet. Her fikk vi innblikk i en utrolig hardtarbeidende, privat og lettere introvert mann, som står opp kl 04.00 om morgenen og jobber til sent på kvelden».

Dette sier søsknene om samarbeidet med verdensstjernen som jeg fornemmer at de har stor respekt for, noe som er gjensidig.

Det å være søsken og samtidig arbeidskollegaer krever respekt for hverandre og hverandres ulikheter, eller..?

Mari: «Jo, det gjør det. Akkurat det er nok vår styrke. Det at vi kjenner hverandre så godt, men samtidig er forskjellige av natur. Det avspeiler seg både i vår måte å lage musikk på, og selve arbeidsmetoden». 

Hva er det som driver dere, og gir dere energi?

Håkon: «Det helt grunnleggende elementet er selvfølgelig at vi elsker musikk. Det er det som er den daglige kraften. Men samtidig er det også det at vi allerede har laget så mange forskjellige store prosjekter, møtt berømte kollegaer, vært på internasjonale festivaler – ting vi aldri trodde vi skulle komme til å gjøre. Våre julekonserter har nå internasjonal TV-distrubisjon, som bare var noe vi drømte om, men aldri turte å tro på at skulle realiseres. Også er det en drivkraft for oss å tenke nytt og stort hele tiden».

Mari: « Ja, nettopp det å kunne være nyskapende og hele tiden prøve å se fremover, og se etter noe nytt.

Fremtiden byr blant annet på et nytt spennende, men fortsatt hemmelig plateprosjekt, samt konserter opptredener, blant annet ved The Proms i Londons Royal Albert Hall, Festspillene i Bergen, Barbican Hall og nok en Yellow Lounge i Oslo. Dette er to musikere med hjertet på rett sted og med musikken i fokus.

Nyt ukens klassiske album!

Har du spørsmål eller kommentarer er du alltid velkommen til å kontakte meg på: morten.ernst.lassen@tidal.com

FOTO: © James Corlett