Flo Morrissey: På baksiden av bedrøvelse er sannhet

Flo Morrissey: På baksiden av bedrøvelse er sannhet

Uttrykket “old soul” dukker ofte opp i beskrivelser av Flo Morrissey. 

20-åringens tidløse og melankolske folkeviser taler for en modenhet langt større enn det årene hennes tilsier. Som en av ni barn i familien, født første juledag 1994, er den fremadstormende singer-songwriteren inspirert av slike som Billie Holiday, Jeff Buckley, Francoise Hardy og Lee Hazlewood. Nylig skrev hun også om av 60-tallets folk-helt, Karen Dalton, for The Talkhouse.

I juni slapp hun sin kritikerroste debut, Tomorrow Will Be Beautiful, i Norge, og forrige uke ble albumet sluppet i USA. Det er produsert av Noah Georgeson (Devandra Banhart, Joanna Newsom, Cate Le Bon), og er en refleksjon av de kulminerte følelser og opplevelser rundt hennes overgang fra ungdom til voksen alder. Åpningslåta “Show Me” ble til når hun var 15.

Når du lytter til musikken, og leser resultatet av intervjuet vårt, vil du se at hun er veldig innsiktsfull. Men dette er bare én side av Morrissey, og det ser ut som om hun er i ferd med å oppdage en ny.

*   *   *

Hei Flo. Er du fornøyd med å endelig se musikken din ute i det fri, eller er det litt skummelt?

Jeg er veldig glad! Sangene har vært med meg så lenge nå, så det føles virkelig bra å endelig dele dem.

Hvordan var det å jobbe med disse sangene sammen med noen andre?

Så fantastisk! Noah [Georgeson] var faktisk den første personen jeg virkelig samarbeidet med, så det var en spennende reise vi hadde sammen. Jeg hadde vært fan av ham siden jeg var tenåring. Han skapte en spesiell varme på albumet og hjalp meg med å finne den rette miksen av meg som ungdom og voksen.

I kontrast til tittelen har albumet ditt en veldig bittersøt og melankolsk sound.

På overflaten kan sangene virke triste, men det er ikke det jeg ønsker å formidle til lytteren. Jeg følte nok slike ting på den tiden og det var som om albumet var et råd til meg selv. Budskapet er at det på baksiden av alt alltid er sannhet, og selv bedrøvelse kan være vakkert. Men det neste albumet vil være mer nyansert, jeg lover!

Har du noen gang følt deg annerledes behandlet enn andre artister, fordi du er så ung?

Helt i starten, ja. Jeg var 17 da jeg skulle velge meg en manager. Jeg er veldig heldig som har funnet meg den beste manageren, og plateselskapet mitt, Glassnote. De lar meg være meg selv, slik det burde være i denne industrien. Dessverre er det ikke alltid slik.

Det føles som om du har hoppet over å gjøre “alle feilene” i ungdomstiden din. Er dette et resultat av å vokse opp med så mange yngre søsken?

Jeg er ikke sikker, men jeg liker den analogien. Jeg antar at det bare er slik jeg er skapt – jeg følte aldri behovet for å gjøre opprør eller å teste ting for mye. Jeg er ganske alvorlig, noen ganger for mye, men jeg føler jeg begynner å balansere ungdommelighet og modenhet etterhvert som jeg vokser. Det vikrer kanskje snodig, men det gir mening for meg.

Du sier du er veldig nær foreldrene dine. Hvis du følte behovet for å gjøre opprør, si om et år fra nå, ville du da gått en helt annen vei mot for eksempel goth, rap eller synth-pop?

[ler] Jeg tror ikke de ville blitt sinte hvis jeg gjorde det. Mer forvirret. Jeg er heldig fordi de stoler på meg.

Hvem er dine musikalske helter? 

For å nevne noen få: Bob Dylan, Billie Holiday, Jeff Buckley, Antony and the Johnsons, John Lennon, Neil Young og Francoise Hardy.

Ville du ha foretrukket å tilbringe ungdomstiden din på 60-tallet?

Nei, selv om det hadde vært fint å reise tilbake dit for et par netter, tror jeg vi har så mye i vår egen tidsalder. Det var problemer tilbake på den tiden også. Men tiden inspirerer meg og jeg føler jeg kan bruke den til å komplimentere tiden min nå.

Hvordan reagerer du dersom noen vil ta deg med på en techno-klubb?

Ha! Det har aldri skjedd. Jeg hadde sikkert funnet en unskylding til å si nei, men nå er jeg litt fristet, så jeg venter på at noen skal banke på døren.

Man sier at en har hele livet på å skrive debutalbumet, men bare 2-3 år på oppfølgeren. Hva tenker du om det?

Jeg ser frem til det. Jeg tenker at ved å slippe det første albumet, vil en hel del plass bli frigjort i meg, så det vil bli rom for nye ting.

Gleder du deg til å turnere og vise musikken din til resten av verden?

Ja! Jeg kom akkurat fra en turné med Tobias Jesson Jr. Og hadde n helt fantastisk tid. Jeg ser sangene i et helt nytt lys når jeg deler dem med andre og de hører dem for første gang. Det kan være veldig givnde, og jeg tror at det er tilknytningen med mennesker som gjør at jeg nyter det jeg driver med mer enn noe annet.

FloMorrissey3_700